Misverstanden rond workspace

Wat weten jouw klanten over een onderwerp? Vaak hebben ze al wat basiskennis of gegoogeld op een term. Soms interpreteren ze informatie dan niet helemaal correct of ze doen een verkeerde aanname. Dat leidt tot misverstanden. Hieronder een paar van de veelvoorkomende misverstanden rond workspace en uitleg hoe jij deze weg kunt nemen.

Voor het gebruik van Office 365 moet ik altijd online zijn?

Office-applicaties kunnen lokaal geïnstalleerd worden zodat je, wanneer je geen gebruik kunt maken van een internetverbinding, gewoon met sheets, presentaties en bestanden kunt blijven werken.

Het gebruik van consumentendiensten als WeTransfer en Dropbox is goed genoeg voor mijn organisatie?

Dat vinden veel bedrijven. Maar vaak is hun mening gebaseerd op het niet herkennen van de risico’s en het ontbreken van een intern beleid. Veel medewerkers kiezen vaak voor de bekende consumentenversies van bijvoorbeeld WeTransfer of Dropbox, omdat deze gratis zijn en vanwege het gebruiksgemak. Deze versies brengen echter beveiligingsrisico’s met zich mee. Want weet jouw klant precies wat er gebeurt met zijn bedrijfsdata die hij op deze manier verstuurt? Een veiliger en gebruiksvriendelijk zakelijk alternatief is Nomadesk; een dienst om bestanden op een veilige manier te delen, te synchroniseren en te back-uppen.

Bij een cloud workspace moeten alle gegevens en applicaties in de cloud opgeslagen zijn?

Nee, dat is niet zo. Jouw klant hoeft dus niet per se alle applicaties en data te migreren, zijn werknemers kunnen ook op een hybrid manier werken. Daarbij gebruiken ze applicaties en documenten deels lokaal en deels vanuit de cloud. Op deze manier kunnen legacy-applicaties ook op lokale servers blijven draaien.

Bij het werken in de cloud ligt mijn data op straat?

Gemiddeld genomen zijn in-house systemen onveiliger dan systemen in een cloud. Dit komt doordat er minder controle is over welke software er in de loop van de tijd wordt geïnstalleerd, welke systemen en software open worden gezet naar de buitenwereld en wie er fysiek toegang toe heeft. Cloudleveranciers pakken dit gestructureerder aan. Zij bouwen hun netwerk veelal op met een goede beveiligingspolicy vanaf de eerste server. Bovendien kun je met cloudcomputing veel gemakkelijker vanaf iedere locatie bij je bestanden. Dit maakt dat er minder snel data moet worden meegenomen op een laptop of USB-stick. De afgelopen jaren hebben talrijke voorbeelden opgeleverd van informatie die door gestolen, verloren of bij het vuil gezette informatiedragers naar buiten is gekomen ― met soms verstrekkende gevolgen.

Een cloud workspace is soms niet beschikbaar?

Dit komt bijna nooit voor. De internetinfrastructuur in Nederland is namelijk van een zodanig hoog niveau dat je altijd en overal kunt werken. Cloudtechnologie kent superieure beschikbaarheid en betrouwbaarheid die kan worden gegarandeerd in een Service Level Agreement (SLA). Bovendien kan een organisatie snel rekenkracht bijschakelen als de huidige capaciteit bij extra drukte even tekortschiet.

Werken in de cloud is traag?

Performance is zelden een probleem bij een cloud workspace, doordat organisaties gemakkelijk capaciteit kunnen toevoegen op het moment dat het nodig is. Systemen en performance worden continu gemonitord en systemen reageren proactief indien er een capaciteitstekort dreigt.